Keuzes bij een nieuwe zeilgarderobe

by | Feb 16, 2024 | Cruising

Een goede klant heeft een paar jaar geleden een Winner 900 uit 2015 gekocht en is de boot stap voor stap naar zijn smaak aan het tunen en inrichten. In 2023 is de boot met een nieuwe kiel (1m90 diepgang) uitgerust en is ze voorzien van alle uitrusting om veilig, vlot en comfortabel solo te zeilen.

Tot op heden staan de originele dacron zeilen er nog op. De klant ervaart aan de ene kant loefgierigheid en te weinig controle zodra de wind boven de 17knopen uitkomt en aan de andere kant te weinig zeildruk bij lichtweer. Er is dus voldoende ruimte voor verbetering. In deze blog beschrijven we voor welke keuzes de klant stond. 

Gepland gebruik

De klant zeilt om te zeilen op het IJsselmeer, hoeft nergens naar toe en zolang er wind staat gaat de motor niet aan. Daarnaast zeilt de klant een aantal keer per jaar wedstrijden zoals de 24 uurs en de 200 myls solo.

Basis setup: grootzeil en fok

De Winner 900 is een modern fractioneel getuigde boot met gepijlde zalingen. De boot is voorzien van een non-overlapping jib zonder de mogelijkheid om een genua te voeren.

Bij wedstrijd georiënteerde boten adviseren wij in deze situatie om drie verschillende non-overlapping jibs te kiezen: light, medium en heavy. De verschillen tussen deze zeilen zitten niet direct zozeer in het oppervlakte van het zeil maar in de vorm en het materiaal. Omdat de eigenaar veel solo vaart is er gekozen voor een breed inzetbare jib. De klant heeft gekozen voor zwart MegaPanel laminaat met taffeta. Dit is ons eigen cruising laminaat en zowel geschikt voor cruisen als voor de incidentele wedstrijden. De fok staat op een roller.

Ook voor het grootzeil is gekozen voor dit doek. Het grootzeil is uitgebouwd binnen de achterstag en voorzien van drie riffen.

Met licht weer 

In lichte omstandigheden levert de basis setup te weinig op om lekker actief te zeilen. Doordat de verstaging aan de buitenzijde van het dek gepositioneerd is, is het zeilen met een genua praktisch uitgesloten.

De Winner 900 is voorzien van een boegspriet en biedt daarmee de mogelijkheid om een Code zeil of A-symmetrische spinnaker te voeren.

De klant heeft een voorkeur voor het rollen van deze zeilen. Code zeilen zijn in de regel beter rolbaar dan A-symmetrische spinnakers. Uiteindelijk heeft de klant gekozen voor een cableless Code 0 voor betere lichtweer prestaties in de range van ruime wind t/m aan de wind.

Als de koeien van de dijk waaien

Als de wind boven de 20kn komt en er gezeild moet worden heeft de klant straks twee opties;  een vlak gesneden oranje heavy weather jib op de roller. Of als de situatie erom vraagt kan een stormfok gehesen worden aan de aanwezige solent stag. In dat geval blijft de jib opgerold op de roller en kan, door het bevestigen van de solent stag, gecontroleerd én veilig de stormfok gehesen worden.  

In alle andere gevallen is er een koelkast en kachel aan boord om comfortbel in de haven te blijven liggen.