Over ons

 Banks Sails, Bruce Banks en Banks Sails Europe

 

Er zou eigenlijk een boek of film over gemaakt kunnen worden. Maar om het kort te vertellen: de naamgever van het huidige Banks Sails Europe is Bruce Banks. Bruce, oorspronkelijk bekend als een internationaal erkende zeiler, maakte vooral naam als zeilmaker. Als zoon van een juwelier begon hij voor de Tweede Wereldoorlog met wedstrijdzeilen in dinghies, zoals de National 12s en National 14s. Hij verdiende faam door de Sir William Burton Trophy te winnen in 1939 en 1950 in zijn 12-voeter en tussen 1950-55 vier keer de Prince of Wales’s Cup te winnen in zijn 14-voets dinghy. Bruce stond bekend als een van de beste Britse stuurmannen van die tijd en was zelfs reserve voor de Firefly-klasse op de Olympische Spelen van 1948 in Torbay.

In 1952 kreeg Bruce zijn kans op de Olympische Spelen toen hij samen met Stanley Potter deelnam in de Star-klasse. Hun boot Fortuna eindigde als 13e. Vier jaar later, in 1956, behaalden ze de achtste plaats in Starlight III. Bruce nam ook deel aan het eerste Finn Wereldkampioenschap in 1956, waar hij, ondanks het winnen van de laatste race, als achtste eindigde.

Banks Sails – begin jaren 60

Banks Sails – begin jaren 60[/caption]In 1961 richtte Bruce Banks zijn eigen zeilmakerij op, Bruce Banks Sails Limited, en ging op zoek naar het perfecte zeil. Het bedrijf verwierf al snel een uitstekende reputatie, en hun zeilen werden gebruikt voor alles, van dinghies tot 12-meter schepen. Bruce werd later voorzitter van de British Sailmakers’ Association en zat ook in de technische commissie van de Royal Ocean Racing Club. Helaas kwam Bruce Banks om het leven bij een auto-ongeluk op de M27 in Hampshire. Zijn zoon, David, zette lange tijd de zeiltraditie voort in het Verenigd Koninkrijk en bediende de internationale markt.

In de late jaren ’80 en het begin van de jaren ’90 begonnen de eerste contouren van het huidige Banks Sails Europe te ontstaan, onder leiding van Paolo Semeraro. Terwijl hij cum laude afstudeerde in Hydraulic Engineering, behaalde hij vele nationale titels in verschillende olympische en offshore-klassen tijdens zijn studie. Uiteindelijk vertegenwoordigde hij Italië zowel op de Olympische Spelen als in de America’s Cup.

Na het starten van Banks Sails Europe bedacht Paolo in de vroege jaren 2000 het merk: MEMBRANE. Een revolutionair nieuw concept voor stringzeilen van de nieuwe generatie. Ze worden niet alleen ontworpen, maar ook gemaakt in het zonnige Bari, Italië. Nog steeds! Toen de rechten op de merknaam Banks Sails werden verkregen, groeide Banks Sails Europe snel dankzij een uitgekiend maar strikt franchiseformule. En daarna? Nou, toen werden er nog meer nationale, Europese en wereldkampioenschappen binnengesleept.

In december 2012, met zijn schat aan ervaring in projectmanagement en advies aan grote, bekende Italiaanse scheepsbouwers, besloot Paolo een nieuw bedrijf te starten: Neo Yachts & Composites. Hier bouwde hij extreem snelle full carbon Cruiser/Racers zeiljachten van 40-80ft. De werf werd handig opgezet op een steenworp afstand van de Banks Sails zeilloft. Alle NEO’s worden gemaakt van prepreg unidirectioneel carbon. Het eerste prototype, de NEO 400, werd te water gelaten in december 2013 en kaapte meteen de overwinning weg tijdens de Rolex Middle Sea Race. Op dit moment varen er NEO’s over de hele wereld, zowel als fast cruisers als ook racers.

Tegenwoordig is Banks Sails Europe bruisend actief in heel Europa. We hebben afzonderlijke zeillofts, allemaal opererend onder de vlag van Banks Sails Europe. In de meeste Banks Sails Europe-lofts vind je zeilers, wedstrijdzeilers die op het hoogste internationale niveau actief zijn. En we kunnen met trots zeggen dat we de meeste klanten bij naam kennen. Dat koesteren we graag. We zijn inmiddels groot genoeg om topkwaliteit te leveren tegen “normale” prijzen, maar nog steeds klein genoeg om persoonlijke aandacht te schenken. Bovenal zijn we gewoon een stel vakidioten die dol zijn op ontdekken, verbeteren en innoveren.

 

 

Banks Sails X-35 membrane sails