Paneel (cruising) zeilen

Paneel (cruising) zeilen

Ondanks dat ook in Nederland inmiddels veel cruisers kiezen voor de voordelen van lichtgewicht, vormvaste membraanzeilen zijn paneelzeilen nog steeds populair. Vooral om prijstechnische redenen.

Paneelzeilen, Dacron, wovens, ‘van de rol’. Het zijn stuk voor stuk materialen die op fabrieksmatige wijze worden geproduceerd. Het weefproces van Dacron-zeilen is vaak efficiënt en snel. Wanneer er meer aandacht wordt besteed aan details tijdens het weven of finishen, verloopt het proces weliswaar langzamer, maar dit voegt wel betere eigenschappen toe aan het materiaal.

Bij Banks Sails hebben we al sinds de vroege jaren ’60 een passie voor het ontwerpen en vervaardigen van paneelzeilen. Ontdek met ons de blijvende charme en veelzijdigheid van deze zeilen, waar prijs en kwaliteit hand in hand gaan. Welkom bij Banks Sails, waar traditie en innovatie samenkomen.

Crosscut of radiaal gesneden

Of een geweven materiaal crosscut of radiaal ontworpen wordt, hangt af van het type. “Fill georiënteerde doek” (sterker in de fill richting, garens in fill richting zijn recht en niet ‘crimped’) wordt voornamelijk gebruikt voor cross-cut zeilen en warp-georiënteerd doek wordt gebruikt voor radiaal gesneden zeilen. Sommige type doeken zijn vrij gelijk (balanced) in beide richtingen en kunnen, soms, zowel radiaal als horizontaal worden verwerkt. Kennis en ervaring is een must om hier juiste keuzes te maken.

Wit, zwart of grijs

Tegenwoordig is wit al lang niet meer de enige kleur waaruit een zeiler kan kiezen. Vaak dient kleur als een extra toevoeging (coating), wat het zeil in veel gevallen ook een betere UV-bestendigheid geeft. Zowel cruising laminaat als geweven doek zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Banks Sails produceert ook in eigen beheer een cruising laminaat. We maken hierbij gebruik van dezelfde unieke lamineertechnieken als bij membraanzeilen.

 

 

Cruising laminaat

Voor vrijwel iedere boot vormen lichtere en vormvaste zeilen een aanzienlijk voordeel. Een verminderd gewicht in de mast komt de zeilprestaties en stabiliteit ten goede, vermindert de belasting op het tuig en draagt bij aan minder slijtage. Met vormvaste zeilen merk je dat je ‘langer en efficiënter zeilt’. Ook de eigenschappen bij licht weer worden aanzienlijk verbeterd. Het is echter belangrijk op te merken dat niet elk (cruising)laminaat deze voordelen biedt. Kennis en ervaring zijn noodzakelijk om de juiste keuzes te maken.